Veliki i mali servis klime

eko-klimaservisPo čemu se razlikuju veliki i mali servis klime?
Veliki servis je detaljniji. Pri velikom servisu se kompletno rasklapa unutarnja jedinica, skida se turbina i svaki deo se pere. Spoljašnja jedinica se podvrgava pranju pod pritiskom.
Koliko često treba obavljati veliki servis?
Kad je reč o klima uređajima koji se upotrebljavaju u domaćinstvima, veliki servis je dovoljan jednom u tri godine, ali kada se radi o klima uređajima u server salama, marketima i drugim velikim objektima, veliki servis se mora raditi jednom godišnje. Mada, i ako živite u nekoj od prometnih ulica u većem gradu, a uređaj ”gleda” na ulicu, preporučuje se veliki servis jednom godišnje.
Koji modeli zahtevaju redovniji, a koji ređi servis?
Nema razlike u ovom smislu. Svi LG, Vox, Vivax, Galanz, Tadiran Eskimo, Midea i drugi modeli funkcionišu na isti način, propuštanjem vazduha iz prostorije, posredstvom isparivača unutarnje jedinice, gde nije prisutan ulazak svežeg vazduha spolja. Vazduh protiče kroz isparivač zahvaljujući turbini koja se rotira unutar klime. Proticanje varira od 550 m3 na čas do 620 m3 na čas.
Kako da pravilno koristim uređaj do sledećeg servisa?
Neophodno je pranje filtere na unutarnjoj jedinici. Ukoliko se uređaj upotrebljava svakog dana, preporučljivo je pranje filtera jednom mesečno, a ukoliko se upotrebljava s vremena na vreme, dovoljno je jednom u tri meseca.
Na koji način se peru filteri?
Jednostavno je. Skinite filtere iz uređaja, naprskajte sredstvom koje uklanja masnoću, isperite blago zagrejanom vodom, pričekajte da se isuše i ponovo postavite u unutarnju jedinicu.