Okolina Beograda

avalski toranj

Planina Kosmaj, visoka 628 metara,udaljena je 50 km od centra Beograda, a smeštena je između Sopota i Mladenovca. Ova planina raspolaže bogatim biljnim i životinjskim svetom, a na njenoj teritoriji raste preko 300 vrsta gljiva. Svega 6 km od Mladenovca smešteno je Markovačko jezero, koje pruža odlične uslove za ribolov i izlete. Na Kosmaju se nalazi izletište „Trešnja“ sa uređenim lovištem i veštačkim jezerom, ispresecano brojnim planinskim potocima i bogato izvorima pijaće vode. Pored prirodnih bogatstava, Kosmaj ima i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Na njemu se nalazi više manastira i crkava. Manastir Pavlovacpotiče iz prve polovine XV veka i zadužbina je Despota Stefana Lazarevića. Bio je jedno od središta pismenosti u srednjevekovnoj Srbiji. Manastir Tresije, smešten na severozapadnoj padini Kosmaja, izgrađen je početkom XV veka. Pretpostavlja se da je takođe zadužbina Despota Stefan Lazarevića. Na severoistočnoj strani planine nalaze se ostaci srednjevekovnog manastira Kastaljan izgrađenog na mestu gde se nalazilo rimsko utvrđenje. U porti crkve u Malom Požarevcu postoji drveni zvonikkao autentični primerak svoje vrste. Na reci Trnavi smeštena je drvena Borikića vodenica koja je danas domaćin brojnim kulturnim dešavanjima sa akcentom na očuvanje narodne tradicije. U selu Nemanikuće, tačnije u crkvenoj porti ovog sela, nalazi se Kleopatrina česmakoju je podigao knez Aleksandar Karađorđević 1885. godine. U crkvi u selu Rogača postoji Spomen kosturnica vojvode Janka Katićakoji je bio blizak saradnik Karađorđa Petrovića. U čast herojima Drugog svetskog rata na Kosmaju je podignut i Spomenik palim borcima.

avala beograd

Sopot, koji se nalazi na 50 km od Beograda,je karakterističan po tome što je domaćin većeg broja manifestacija. Filmski festival SOFESTodržava se u julu svake godine i okuplja brojne poznate ličnosti iz filmskog sveta. Takođe u julu, Sopot je domaćin književne manifestacije Dani Milovana Vidakovića,jednog od najstarijih srpskih romanopisaca. Najzad, u septembru se održava Sabor frulašau manastiru Tresije.

Planina Avala udaljena je 16 km od centra Beograda. Visoka je 511 metara, a na njoj raste oko 600 biljnih vrsta. Zakonom je zaštićena kao prirodno dobro. Na planini se nalazi Avalski toranj koji predstavlja najveću građevinu na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Za vreme NATO bombardovanja bio je srušen, a ponovo je podignut 2010. godine. Spomenik neznanom junaku podignut je 1938. godine u čast žrtvama Prvog svetskog rata. Smešten je na najvišem avalskom vrhu. Na Avali se takođe nalaze Spomenik Vasi Čarapiću i Spomenik ruskim veteranima poginulim u avionskoj nesreći 1964. godine.

sopot

Između Save i autoputa Beograd – Zagreb, na 18 km od centra grada, nalazi se beogradska opština Surčin. U njoj je smešten beogradski aerodrom Nikola Tesla, na kom se nalazi i Muzej vazduhoplovstva oformljen od 1957. godine. Njegova zbirka obuhvata preko 200 vazdušnih letilica, 130 motora aviona, različitu avionsku opremu, radare, rakete, više od 20.000 primeraka stručne literature i tehničke dokumentacije, kao i preko 200.000 fotografija. S obzirom na brojnost i značaj svojih eksponata, spada u sam vrh ovakve vrste institucija u čitavom svetu. Muzej obuhvata i bioskopsku salu, prodavnicu suvenira, maketa i knjiga o avionima, a ima i svoj klub. Na teritoriji surčinske opštine, kod Boljevaca i Jakova nalazi se manastir Fenek, čije ime se prvi put pominje u zapisu iz 1563. godine. Pretpostavlja se da je podignut za vreme despota Stefana Lazarevića. Još jedna znamenitost opštine Surčin je šuma Bojčin u kojoj rastu hrast, cer, jasen, grab i lipa, popularno izletište i domaćin brojnih manifestacija. Mrtvaja Save, jezero Živaća predstavlja ribnjak sa bogatim fondom rečnih vrsta ribe. Na teritoriji Surčina, tačnije u Boljevcima, na 28 km od Beograda nalazi se lovište Crni lug. Surčin je poznat i po većem broju manifestacija: međunarodno takmičenje u konjičkom sportu “Sremački preskok”; Fijakerijada u šumi Bojčin; Kulturno-umetnička i zabavna manifestacija “Dani Srema”; Festival pozorišta male forme u Boljevcima i dr.