Manifestacije u Beogradu

džez festival beograd

Postoji ukupno 11 velikih kulturnih manifestacija čiji je osnivač i generalni pokrovitelj Grad Beograd, a osim njih grad pomaže organizaciju još 69 manjih manifestacija sa kulturnim sadržajima. Pored kulturnih postoji i veći broj sportskih, obrazovnih, zabavnih i drugih povremenih i tradicionalnih manifestacija u Beogradu.

Međunarodni filmski festival FEST održava se od 1971. godine. Te godine je festival otvoren projekcijom filma „Meš“ čuvenog režisera Roberta Altmana u Domu sindikata. Od tada pa do današnjih dana FEST se razvio u jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Beogradu. Festivalski repertoar obuhvata filmove eminentnih autora iz  kinematografija celog sveta, najbolje filmove u sezoni, kao i filmove koji se neće prikazivati u bioskopima. Kroz istoriju mnoge velike zvezde filmskog platna bile su gosti FEST-a – Miloš Forman, Vim Venders, Bernando Bertoliči, Bob Rafelson, Abaz Kjarostami, Hana Šigula, Ken Rasel, Marčelo Mastrojani, Robert De Niro, Sofija Loren, Džoni Dep, Harvi Kajtel i mnogi drugi. Glavni program festivala je revijalnog karaktera, a prateći program čine takmičarski deo „Evropa van Evrope“, brojne publikacije, izložbe, simpozijumi itd. U dosadašnjoj istoriji, na festivalu je prikazano preko 4.000 filmova, a FEST je posetilo oko 4 miliona gledalaca. Festival se svake godine održava krajem februara i početkom marta.

ulica otvorenog srca januar beograd

Međunarodno takmičenje muzičke omladine postoji od 1969. godine, a od tada se održava svake godine polovinom marta meseca. Na njemu se takmiče muzičari do 30 godina starosti, a takmičarske kategorije su: solo pevanje, kompozicija, instrumentalni solisti i kamerni orkestri.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je tradicionalna manifestacija takmičarskog karaktera koja se održava od 1959. godine. Filmovi koji učestvuju u takmičenju podeljeni su na žanrove: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni, rađeni tehnikom filmskog i video zapisa. Od 2004. godine festival je međunarodnog karaktera. Prate ga brojni dodatni sadržaji: retrospektive drugih festivala, dobitnika nagrada za životno delo, brojne druge projekcije i kulturni događaji. S obzirom da se održava u martu, poznat je i kao Martovski festival.

Beogradski letnji festival BELEF osnovan je 1991. godine. Na ovom festivalu međunarodnog karaktera objedinjene su tri velike umetničke kategorije: scena (pozorište i umetnička igra), vizuelna umetnost (video art, instalacije, performansi i printovi), kao i muzika. BELEF nosi i epitet „festival festivala“, s obzirom da objedinjuje veliki broj manifestacija koje se u julu i avgustu održavaju u Beogradu na Adi Ciganliji, Kalemegdanu, gradskim trgovima, u pozorištima itd.

beer fest

Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF je tradicionalna pozorišna manifestacija međunarodnog karaktera, prvi put održana 1967. godine. Cilj manifestacije je okupljanje autora i pozorišta koje gaje inovativni duh i modernim tendencijama pomeraju granice kako u našim, tako i u pozorištima širom sveta. Pored glavnog programa koji ima takmičarski karakter, a čini ga veći broj predstava, manifestacija obuhvata i brojne prateće programe. Programi BITEF-a se održavaju na više lokacija u Beogradu – u pozorištima, Sava centru i drugim karakterističnim prostorima. Vreme održavanja BITEF-a je septembar, a dužina trajanja petnaestak dana.

Beogradske muzičke svečanosti BEMUS predstavljaju međunarodnu muzičku smotru koja se održava od 1969. godine. Obuhvata brojne solističke nastupe i koncerte ansambla koji se predstavljaju izvođenjem klasične i etno muzike, kao i modernih muzičkih žanrova. Mesta na kojima se održavaju koncerti su Sava centar, Kolarčeva zadužbina i drugi koncertni prostori u Beogradu. Festival traje petnaestak dana u prvoj polovini oktobra.

Beogradski Jazz festival je tradicionalna međunarodna manifestacija koja se organizuje krajem oktobra i traje 4-5 dana. Na festivalu gostuju eminentni jazz muzičari i bendovi iz Srbije i drugih zemalja. Mesta na kojima se održavaju njihovi nastupi su Dom sindikata, Dom omladine, Zadužbina Ilije Kolarca itd.

Beogradski sajam knjiga promoviše književnu produkciju domaćeg i stranog izdavaštva, tako da predstavlja međunarodnu manifestaciju. Svake godine, u sklopu posebne programske celine predstavlja se po jedna država koja je zvanični gost sajma. Sajam se tradicionalno održava krajem oktobra i početkom novembra i traje 8 dana. Domaćin manifestacije je Beogradski sajam, u 4 svoje hale i na preko 30.000 m2 prostora.

Filmski festival u Sopotu osnovan je pod nazivom Slobodarske filmske svečanosti 1972. godine. Današnje ime nosi od 1989. godine, kada je njegovu organizaciju od Skupštine opštine Sopot preuzeo grad Beograd. Festival ima takmičarski karakter i to u kategoriji filmske produkcije, a na njemu učestvuju isključivo domaća filmska ostvarenja. Domaćin festivala, koji traje 5 dana u prvoj polovini jula, je Centar za kulturu Sopot.

Oktobarski salon je manifestacija osnovana 1960. godine, a međunarodni karakter ima od 2004. godine. Na manifestaciji se predstavljaju dela autora u oblasti vizuelnih umetnosti. Stvaraoci likovne i primenjene umetnosti i dizajna tokom 25 dana u oktobru izlažu svoje radove u brojnim galerijama u Beogradu – galerija ULUS-a, galerija Doma omladine, Galerija Grafičkog kolektiva, Galerija Zvono, Galerija Fakulteta likovne umetnosti, Galerija Pedagoškog muzeja, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ itd.

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ prva je ustanovljena manifestacija dečijeg stvaralaštva u Evropi. Osnovana je 1969. godine u čast Svetskog dana deteta. U prvoj polovini oktobra svake godine manifestacija okuplja decu starosti od 7 do 14 godina iz različitih delova Evrope koja izvode igračke (plesne), muzičke i dramske scenske nastupe. Domaćini manifestacije su Dečiji kulturni centar, Sava centar, Ada Ciganlija i beogradske galerije, a brigu o deci i njihovom smeštaju preuzimaju beogradske škole i porodice učenika.

Ostale poznate manifestacije u Beogradu su:

Ulica otvorenog srca je manifestacija koja se, počevši od 1989. godine održava tradicionalno svakog prvog januara u Svetogorskoj i Makedonskoj ulici. Organizatori ovog  okupljanja Beograđana su Turistička organizacija Beograda, SO Stari grad i Atelje 212. Glavna atrakcija manifestacije su glumci Ateljea 212 koji postaju konobari u „Srpskoj kafani“, a program obuhvata različite ulične performanse u kojima učestvuju brojni glumci, pevači, bendovi, ulični orkestri, folklorne grupe, žongleri, cirkuzanti, zatim lutkarske predstave i vožnju dece u novogodišnjim kočijama.

Beograd je prvi put nazvan slovenskim imenom u jednom pisanom dokumentu od 16. aprila 878. godine, a od Turaka je oslobođen 19. aprila 1867. godine. Povodom ta dva velika datuma za grad, od 16. do 19. aprila svake godine održava se manifestacija Dani Beograda u okviru koje se organizuju koncerti, izložbe, performansi, svečane akademije i dr.

Belgrade fashion week je manifestacija koja je ustanovljena 1996. godine. Nedelja mode se od tada održava dva puta u toku svake godine i to u aprilu i u oktobru. Na njoj učestvuju najveći domaći modni stilisti i modne kuće, strani modni brendovi zastupljeni na srpskom tržištu, mladi i neafirmisani modni dizajneri, studenti Fakulteta primenjene umetnosti i dizajneri iz inostranstva. Manifestacija obuhvata više od 30 revija i propratnih programa u kojima se promovišu aktuelne modne kolekcije.

fashion week

Beogradski maraton je tradicionalna manifestacija koja je prvi put održana 1988. godine. Predstavlja sportsku manifestaciju koja okuplja najviše učesnika od svih manifestacija tog tipa u Srbiji. 2003. godine proglašen je manifestacijom od izuzetnog značaja za grad Beograd. Glavna maratonska trka u kojoj učestvuju najspremniji takmičari ima trasu dužine 42 km. Za ozbiljne maratonce postoji i polumaraton na stazi dugoj 21 km, a za rekreativce se organizuje trka zadovljstva na 5 km koja ima najviše učesnika. Dečiji maraton održava se kao uvertira, 7 dana pre održavanja velikih maratonskih trka. Beogradski maraton se organizuje svake godine u aprilu.

Dani evropske baštine je manifestacija koja se, počevši od 2002. godine, održava svakog septembra u Beogradu. Na njoj se promovišu kulturno i prirodno nasleđe Beograda kao deo baštine svih naroda Evrope. Posetioci manifestacije obilaze gradske znamenitosti, kulturne ustanove, turističke atrakcije i zaštićena prirodna dobra u Beogradu.

Belgrade sport fest je sportski festival koji se organizuje svake godine krajem maja, u vreme otvaranja letnje sezone na Adi Ciganliji. Tokom manifestacije organizuju se takmičenja u preko 150 sportskih disciplina, kao i bogat edukativni i zabavni program, među kojima se posebno ističu: takmičenje u bandži džampingu, fudbalski, košarkaški i turniri u odbojci na pesku, kajakaška i jedriličarska regata, mini festival grafita, izložba vazduhoplovnih jedrilica, brojne kampanje, muzički programi itd.

Međunarodna manifestacija „Noć muzeja“, koja se održava svake godine istovremeno u većem broju evropskih država, u Beogradu je ustanovljena 2005. godine. Manifestacija podrazumeva obilaženje muzeja, galerija i drugih ustanova kulture sa samo jednom kupljenom kartom. Poslednja manifestacija, održana 18. maja 2013. godine, obuhvatila je preko 40 zemalja u Evropi, a u Srbiji je održana na 345 različitih lokacija, od čega na 60 lokacija u Beogradu.

Belgrade beer fest je najmasovniji festival piva jugoistočne Evrope, koji tokom 5 dana svog trajanja okupi više od 500.000 posetilaca. Festival se održava na Kalemegdanu, na teritoriji Donjeg grada Beogradske tvrđave avgusta svake godine. Prvi beer fest organizovan je 2003. godine, a tokom decenije postojanja, festival je posetilo više od 5.500.000 ljudi, na njemu je promovisano preko 90 brendova piva i bilo je preko 450 besplatnih muzičkih nastupa.

Beogradski karneval brodova osnovan je 2004. godine. Od tada, u avgustu svake godine, organizuje se ova manifestacija na beogradskim rekama i to na potezu od Ušća do Brankovog mosta, na prostoru oko Kalemegdana, na pristaništu za turističke brodove i na Savskom keju. Karneval, osim brodske povorke, prate i brojni zabavni sadržaji – pozorišne trupe, ulični zabavljači, cirkuski artisti, prodavci suvenira itd, a organizuje se i bogat muzički program.