Kupališta u Beogradu

ada beograd

Pored Ade Ciganlije i velikog broja gradskih bazena, Beograđani mogu da posete i brojna druga kupališta i izletišta u užoj ili široj okolini Beograda.

Na Novom Beogradu, u bloku 45, nalazi se divlja plaža Šljunkara. U Borči takođe postoji Šljunkara sa plažom Sprudovi. U Batajnici, tačnije u naseljima Balearice i 13. maj, nalaze se dve divlje plaže. Na Zemunskom keju kod kafane Radecki nalazi se malo ostrvo Goveđi brod koje ima svoju plažu. Kupalište Ivanovo smešteno je kod Pančeva, na levoj obali Dunava, 30 km od ušća. U opštini Pančevo nalazi se i plaža Bela stena. Rečna ada Bela stena ili Čakljanac smeštena je na desnoj obali Dunava, 7 km od centra Pančeva i 12 km udaljena od Beograda. Na njoj postoji vikend naselje sa oko 280 vikendica, peščana plaža, ugostiteljski objekti, koji zauzimaju manji deo ade, dok je veći deo prekriven šumom i nije urbanizovan. Tokom sezone do Bele stene organizuje se prevoz čamcima iz Višnjice, vikend naselja Čapljin i Pančeva. Tokom vikenda ovu plažu poseti oko 7.000 kupača.

Izletište Zabran kod Obrenovca nalazi se u istoimenoj šumi i rezervatu koji zauzimaju površinu od 60 hektara. Ovo područje je idealno za rekreaciju, šetnje i trčanje. Ima uređenu trim stazu, kroz šumu su postavljene i klupe i stolovi, a na izletištu postoji više ugostiteljskih objekata. Plaža se nalazi na Savi, uređena je i na njoj postoje pontoni, tuševi i prilazi vodi. Tokom sezone ovo izletište poseti i po 10.000 ljudi.

ada ciganlija

Plaža Lido nalazi se na severnom delu Velikog ratnog ostrva, na reci Dunav. Nakon što je 2006. godine pretrpela štetu usled poplava, od 2007. godine počelo je intenzivnije da se radi na njenom uređivanju. Od tada na plaži postoji spasilački tim, policijska patrola i brod sa ambulantom. O održavanju plaže staraju se privatnici, ali je ona, bez obzira na to, dostupna svim posetiocima. Plaža nudi brojne dodatne sadržaje, a iza same plaže nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata. Tokom letnje sezone Vojska Srbije postavlja pešački pontonski most do Lida, do koga sa Dunavskog keja postoji organizovani prevoz čamcima.

Savsko jezero na Adi Ciganliji najpopularnije je i najuređenije kupalište u Beogradu. Plaža na Adi Ciganliji, ukupne dužine oko 6 km, smatra se jednom od najlepših plaža na veštačkim jezerima u celoj Evropi. Ova šljunkovita plaža potpuno je uređena, ima kompletnu infrastrukturu, jedna je od najbezbednijih plaža u celom svetu. Spasilačke ekipe se nalaze u spasilačkim kulama raspoređenim po čitavoj plaži, kao i na vodi jezera u čamcima i na skuterima. Takođe, na plaži postoje tri medicinska punkta sa ambulantama, a o bezbednosti se brine i dežurna patrola policije. Čistoća vode je između prve i druge kategorije, a njena temperatura je veća od temperature vode u reci. Osim plivanja, na Savskom jezeru zastupljeni su i brojni drugi vodeni sportovi: vaterpolo, jedrenje, veslanje, kajak, kanu, skijanje na vodi itd. Na jezeru je moguće iznajmiti čamac, pedaline i druge vodene rekvizite. Letnja sezona traje od početka juna do kraja septembra, a u njenom špicu, pre svega vikendom, plaža primi i po 150.000 kupača na dan.

ada ciganlija beogradU neposrednoj blizini Ade Ciganlije nalazi se i Ada Međica, malo okruglo ostrvo na Savi, dužine oko 1 km i širine oko 200 m. Ostrvo je prekriveno bujnom šumom, na njemu se nalaze brojne vikendice, kao i kuće-brodovi. Na ovom beogradskom izletištu nema ugostiteljskih i trgovinskih objekata, tako da je neophodno poneti vodu i hranu sa sobom. Vikendom ostrvo poseti preko 2.000 ljudi.