Kongresni turizam u Beogradu

beogradska arena

Beograd se nalazi na prvom mestu liste evropskih gradova po brzini razvoja kongresnog turizma. Na intenzivni razvoj ovog vida turizma utiču brojni faktori, od geografskog i strateškog položaja, privrednih potencijala, infrastrukture, radne snage, pa sve do značajnih smeštajnih kapaciteta i moderno opremljenih kongresnih centara i sala kojima Beograd raspolaže. Najznačajniji kongresni i sajamski centri Beograda su: Sava centar, Beogradski sajam, Beogradska arena i Belexpocetar Beograd. Takođe, značajnim kongresnim kapacitetima raspolažu i mnogi beogradski hoteli, kao i event prostori. U Beogradu funkcioniše i Kongresni biro Beograda.

Kongresni biro Beograda nalazi se u sklopu Turističke organizacije Beograda, a ima zadatak da radi na promociji i afirmaciji Beograda kao destinacije kongresnog turizma. Svi kongresni centri i beogradski hoteli koji pružaju kongresne usluge imaju za partnera Kongresni biro Beograda, koji im obezbeđuje stručnu pomoć u promociji i organizaciji kongresa, sajmova, konferencija, seminara i drugih poslovnih skupova važnih za razvoj kongresnog turizma.

kongresni turizam beograd

Sava centar je moderno višenamensko zdanje, središte kongresnih, kulturnih i poslovnih dešavanja. Najveći je objekat te vrste u Srbiji i jedan od najvećih u čitavoj Evropi. Nalazi se na Novom Beogradu, u neposrednoj blizini ušća Save u Dunav, okružen ulicama Milentija Popovića i Vladimira Popovića, kao i bulevarima Arsenija Čarnojevića i Mihajla Pupina. Nekoliko poznatih beogradskih hotela smešteno je u blizini Sava centra – Continental, Hyatt Regency i hotel „Inn“. Površina kojom raspolaže centar iznosi 69.720 m2 korisnog i 100.000 m2 ukupnog prostora. Pored velike dvorane sa 4.000 mesta, u Sava centru postoji 15 konferencijskih sala različite veličine i kapaciteta – od 20 do 4.000 mesta. Sve sale su klimatizovane i raspolažu najsavremenijom tehnikom neophodnom za održavanje skupova. U okviru kompleksa nalazi se i pres centar, kao i veliki broj kancelarija. Pored toga, Sava centar pruža i brojne dodatne usluge koje doprinose vrhunskom nivou kongresne organizacije – štampanje, samostalna IT mreža, digitalna telefonska centrala, internet, ketering, profesionalno obezbeđenje. Ispred centra nalazi se i uređen parking prostor. Takođe, u Sava centru radi tim profesionalaca u oblasti kongresne organizacije. U sklopu centra nalazi se i više izložbenih prostora, od čega unutrašnji prostori obuhvataju površinu od 3.300 m2,  a izložbeni prostor na otvorenom ima površinu od 29.000 m2. S obzirom na kapacitete, vrhunsku tehničku opremljenost i profesionalno iskustvo Sava centar zauzima lidersko mesto i najznačajniju ulogu u procesu razvoja kongresnog turizma. Sava centar je do sada bio domaćin više od 8.000 skupova, kako domaćih tako i internacionalnih, sa preko 1.600.000 učesnika, a profesionalnim uslugama centar je doprineo formiranju novih kongresnih centara i organizaciji brojnih kongresnih skupova u velikom broju gradova po čitavom svetu. Član je dve značajne svetske kongresne organizacije – ICCA (International Congress and Convention Association) i AICP (The International Association of Congrass Centers).

beogradski sajam

Beogradski sajam je kompleks koji se sastoji od 14 hala, otvorenog izložbenog prostora i pratećih objekata. Zatvoreni izložbeni i poslovni prostor u halama zauzima površinu od 100.000 m2,  a otvoreni prostor obuhvata 35.350 m2 površine. Najveća centralna hala 1 prostire se na površini od 21.280 m2. U sklopu kompleksa nalaze se 3 konferencijske sale – sala u upravnoj zgradi kapaciteta 150 mesta, mala sala u hali 4 sa 50 sedišta i velika sala u hali 4 sa kapacitetom od 300 sedišta.  Na Beogradskom sajmu tokom godine postoji više od 30 redovnih sajamskih manifestacija, a sajam je i domaćin velikog broja koncerata, izložbi, naučnih i specijalizovanih skupova itd. Beogradski sajam je član većeg broja značajnih turističkih i sajamskih međunarodnih asocijacija. Nalazi se na Bulevaru Živojina Mišića, uz obalu reke Save, kao i između Mosta na Adi i mosta Gazela.

Beogradska Kombank arena je savremeni multifunkcionalni objekat smešten u poslovnom delu Novog Beograda, okružena ulicom Španskih boraca i ulicom Antifašističke borbe, kao i bulevarima Zorana Đinđića i Arsenija Čarnojevića. U blizini arene nalaze se hoteli Hajat, Kontinental i In, kao i najveći kongresni centar u Beogradu i Srbiji, Sava centar. Kompleks zauzima površinu od 48.000 m2, a hala ima kapacitet od 18.000 do 23.000 gledalaca, zavisno od namene. Objekat ima 6 nivoa koje se mogu koristiti zasebno, a na nivou 3 nalazi se VIP sektor sa 70 luksuznih loža ukupnog kapaciteta 768 mesta. Takođe, arena ima i svoj pres centar, sa zasebnim ulazom, ukupnog kapaciteta 275 mesta. Centar se sastoji iz dva dela – jedan ima 160 sedišta i opremljen je telefonima i internetom, a drugi deo čini sala za održavanje konferencija sa 115 mesta. Pres centar je vrhunski snabdeven opremom za simultano prevođenje, konferencijskim ozvučenjem i prezentacionom tehnikom. Oko arene nalaze se parking prostori sa ukupno 800 parking mesta.

Takođe u centralnom delu Novog Beograda nalazi se Belexpocentar Beograd multifunkcionalne namene sa vrhunskim uslovima. Centar raspolaže izložbenim i konferencijskim prostorima, opremljenim najsavremenijom tehnologijom. Ukupna površina centra je 2.500 m2, a fleksibilnost prostora omogućava organizaciju manjih i velikih skupova, konferencija, kongresa i seminara, koji imaju mogućnost da prime i više od 3.000 posetilaca.

Odlične uslove za organizaciju kongresa, seminara, sajmova i drugih skupova i sastanaka ima veći broj beogradskih hotela među kojim treba izdvojiti sledeće hotele: Continental, Hyatt Regency, Moskva, Slavija Luks, Holiday Inn, Best Western Šumadija, In, Mažestik, Balkan, Prezident, Park, Best Western M, Srbija itd.