Bazeni u Beogradu

bazen kosutnjak bazeni sport

Beograd ima razvijenu sportsku infrastrukturu, u čijem sastavu se nalazi i veći broj otvorenih i zatvorenih bazena, koji se uglavnom nalaze u sklopu Sportsko-rekreativnih centara. U centru Beograda, okružen prelepom prirodom Tašmajdanskog parka, nalazi se Sportsko rekreativni centar „Tašmajdan“. U sklopu centra funkcionišu dva bazena. Otvoreni bazen na Tašmajdanu postoji od polovine 1961. godine. Bazen je 50 metara dugačak i 20 metara širok, a njegova zapremina iznosi 3.500 m3. Dubina bazena kreće se od 2,2 do 5 m. Kupalište može da primi oko 4.000 kupača, a oko bazena nalaze se tribine čiji je kapacitet 2.500 gledalaca. Bazen poseduje montažni balon, tako da je funkcionalan i tokom zime. S obzirom na svoju opremljenost, u potpunosti ispunjava uslove neophodne za organizovanje velikih takmičenja međunarodnog karaktera u plivačkim disciplinama, vaterpolu, skokovima u vodu i umetničkom plivanju. Drugi bazen na popularnom Tašu je bazen zatvorenog tipa. Počeo je da radi decembra 1968. godine. Dužina bazena je 50, a širina 20 m, njegova najmanja dubina je 2,2, dok je najveća 5,4 m. Oko bazena se nalaze tribine koje mogu da prime 2.000 gledalaca, a bazen ima i svetla pod vodom. Na bazenu se nalaze i skakaonice visine 1, 3, 5, 7 i 10 metara. Voda u bazenu je najvišeg stepena čistoće. U sklopu kompleksa zatvorenog bazena na Tašmajdanu nalaze se i brojni drugi sadržaji: mali bazen za neplivače, dve saune, trim sala, teretana, kuglana itd. Institut za sportsku medicinu, kao i hotel „Taš“ kapaciteta 19 soba, sa restoranom i bifeom, takođe su smešteni u objektu zatvorenih bazena.

bazeni tasmajdan tas bazen

Sportski centar „Banjica“ poseduje letnje plivalište, koje se sastoji od 2 olimpijska bazena i zimsko plivalište sa jednim zatvorenim olimpijskim bazenom.

Za ljubitelje plivanja i vodenih sportova odlične uslove nudi i Sportsko-rekreativni centar „Milan Lane Muškatirović“, koji je nekad nosio ime SC „25. maj“. U okviru centra, smeštenog na prelepoj lokaciji između Dorćola i obale Dunava, postoje dva kompleksa bazena. Tokom 2011. godine urađena je njihova kompletna rekonstrukcija. Zatvoreni olimpijski bazen ima dimenzije 50 x 21 m i dubinu 2 m. Bazen poseduje poseban sistem za automatsko filtriranje vode čiji se kvalitet čistoće proverava svakog dana. Čitav objekat je klimatizovan, tako da je temperatura u njemu idealna za plivanje tokom čitave godine. Kupalište ima tribine koje mogu da prime oko 600 gledalaca, a na njemu rade spasilačka ekipa i služba obezbeđenja. Osim velikog bazena, postoji i mali bazen koji je pogodan za neplivače, a koristi se i za sprovođenje terapija. Takođe, kompleks poseduje i saunu. Otvoreni kompleks sportskog centra smešten je na površini od 5.000 m2 i može da primi 3.000 kupača dnevno. Sastoji se od 3 bazena: velikog olimpijskog bazena dubine 2 m, urađenog po svetskim standardima za održavanje velikih takmičenja, rekreativnog bazena sa vodenim atrakcijama čija je dubina od 0,8 do 1,2 m i malog dečijeg bazena sa dubinom od 15 do 20 cm, sa gumiranim ivicama zbog pojačane zaštite. Voda u bazenima se filtrira non-stop, a kontrolu njenog kvaliteta dva puta nedeljno vrši Gradski zavod za javno zdravlje. Kompleks poseduje tuševe, svlačionice, kafe bar, a postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Takođe, čitav kompleks je 2011. godine dobio i osvetljenje, a na njemu rade spasilačka ekipa i služba obezbeđenja.

bazeni na tasu tasmajdan beograd

Kupalište Sportskog centra „Košutnjak“ zauzima ukupnu površinu od 14 hektara, na kojoj postoji 5 bazena: dečiji bazen, školski bazen, rekreativni bazen, bazen sa skakaonicama i veliki olimpijski bazen. U neposrednoj blizini kompleksa nalazi se i uređen parking. Kupalište radi tokom letnje sezone od 10 do 19 sati svakog dana.

Na teritoriji opštine Novi Beograd, kod studentskog grada nalazi se Sportsko-rekreativni centar „11. april“, sa jedinim kompleksom otvorenih bazena u ovoj beogradskoj opštini. Kompleks otvorenih bazena čine 3 bazena: mali, srednji i olimpijski bazen. Kapacitet kupališta je 2.500 ljudi dnevno. Kompleks osim bazena poseduje i dva ugostiteljska objekta, otvoren je tokom letnje sezone od 10 do 20 sati svakog radnog dana, a postoji i mogućnost noćnog kupanja od 21 do 23 časa. Zatvoreni kompleks takođe ima 3 bazena: mali, srednji i olimpijski. Radi preko cele godine, a radno vreme je od 16 do 20 sati radnim danima, a vikendom od 11 do 14 sati, dok je za noćno kupanje dostupan u periodu od 21 do 23 sata.

Kompleks otvorenih bazena Sportskog centra „Olimp“ na Zvezdari doživeo je rekonstrukciju tokom 2011. godine. U sklopu kompleksa nalazi se više bazena: veliki bazen čije su dimenzije 33 x 21 m, a dubina 2 m, bazen za neplivače dužine 28 i širine 15 m, dubok 1,2 m, rekreativni bazen sa dimenzijama 14 x 18 m i dubinom 1,2 m, kao i dečiji bazen dubok 0,6, dugačak 15 i širok 7,5 m.

Zatvoreni bazen Sportskog centra za fizičku kulturu „Vračar“ na Crvenom krstu je kompleks koji osim velikog bazena poseduje i mali bazen za decu i odrasle neplivače, saunu, svlačionice, tuševe itd. Na velikom bazenu postoji specijalna rampa, koja omogućava korišćenje bazena i licima sa posebnim potrebama.

Bazen sportskog centra „Solades“ na teritoriji starog Košutnjaka, tj, kod Banjičke šume i Košutnjaka, specifičan je po vodenim efektima koje poseduje. Nalazi se u sklopu velnes centra, a osim za plivanje pogodan je i za masažu pomoću više efekata. U sklopu centra postoji i đakuzi bazen, kao i hidromasažna kada.