Ada Ciganlija

ada ciganlija kupaliste beograd

Ada Ciganlija je rečno ostrvo koje se nalazi na reci Savi, udaljeno 4 km od ušća ove reke u Dunav. Njeno ime potiče od keltskih reči singa – ostrvo i lia – podvodno zemljište, a naziv je dobila zbog velikih oscilacija u vodostaju reke Save. Kada je 1967. godine pregrađen desni rukavac, Ada Ciganlija je pretvorena u poluostrvo. Ona je okružena nasipom, sa jedne njene strane nalazi se reka Sava, a sa druge Savsko jezero. Ukupna površina Ade Ciganlije u koju spadaju i Ada Međica, jezero i deo Makiškog polja, iznosi oko 800 hektara. Čitav prostor Ade Ciganlije predstavlja državno i narodno dobro, a takav status joj je dodelio još Knjaz Miloš Obrenović 1821. godine. Takođe, sa Savskog jezera se Beograd snabdeva pijaćom vodom, tako da ono ima strateški značaj i nalazi se pod najstrožijom vodozaštitom.

ada ciganlija odbojka tenis plivanje

Područje Ade Ciganlije je jedinstven eko sistem koga odlikuju brojna prirodna bogatstva. Zbog bujne vegetacije, samog ostrva, dva jezera i reke Save, Ada Ciganlija ima povoljnu mikroklimu sa prijatnim, svežim vazduhom i kao takva odlično je mesto za odmor od gradske buke, gužve i žege. Šumskim površinama dominiraju hrast i brest, a sredinom XX veka ada je pošumljena vrstama kao što su američka topola i zeleni jasen. Raznovrsnost životinjskog sveta takođe karakteriše Adu Ciganliju. Ona je stanište mnogobrojnim vrstama ptica, insektima, glodarima, gmizavcima i  vodozemcima, a od sisara tu su pre svih zec, lisica, srndać i divlja svinja. Savsko jezero ima dužinu 4,2 km i širinu 200 m, a njegova dubina je 4 – 6 metara. U njemu raste morska trava kao prirodni prečistač vode. Više puta je poribljavano tako da u njemu živi bogat fond raznih vrsta ribe među kojima su dominantne tolstolobika i veliki som. Na Savskom jezeru postoji veštački postavljena protočnost. Na gornjem nasipu jezero je povezano sa tzv. taložnikom, manjim jezerom sa filtriranom vodom, iz koga voda neprestano odlazi u Savsko jezero. Sa druge strane, na donjem špicu, voda se pomoću pumpi odliva u Čukarički rukavac. Pored toga što predstavlja rezervoar pijaće vode, Savsko jezero ima i druge namene. Na jezeru je najveće beogradsko kupalište koje često primi i preko 100.000 kupača dnevno, a tokom vikenda i do 300.000. Šljunkovita plaža zauzima prostor između jezera i osvetljene pešačke staze duge 7,5 km. Infrastruktura kupališta je kompletna. U njegovom sklopu se nalaze javna kupatila, tuševi i česme, a njihovo korišćenje je besplatno. Na osnovu zvanične statistike, kupalište na Savskom jezeru, pored toga što je jedno od najvećih, spada i među najbezbednija kupališta u čitavoj Evropi. Na njemu radi stručna ekipa odabranih spasilaca, a pored njih kupalište ima više medicinskih ambulanti, na njemu dežuraju policajci i komunalna služba. Jedinstvenu atrakciju jezera predstavlja vodoskok, napravljen po uzoru na vodoskok u Ženevi, kojem posebnu draž daje noćno osvetljenje.

ada ciganlija kupaliste

Na  Adi Ciganliji postoje odlični uslovi za ljubitelje sporta i rekreacije. Nekoliko desetina sportski klubova imaju svoje sedište na Adi Ciganliji. Ona je bila domaćin brojnim državnim i međunarodnim nadmetanjima u vodenim sportovima. Na Adi postoji preko 50 sportskih terena za različite sportove: tereni za fudbal, rukomet, košarku, odbojku, hokej na travi, ragbi, bejzbol, zatim žičara za vodeno skijanje, a na adi je i sedište nekoliko veslačkih klubova. Za ljubitelje ekstremnih sportova, Ada Ciganlija je obezbedila veštačku stenu, teren za peintbol, bandži džamping. Između kompleksa za fudbal i golf terena i u neposrednoj blizini košarkaških terena nalazi se višenamensko moderno igralište sa 2 gola i 4 koša, pogodno za različite vrste sportova. Podloga na ovom igralištu koje zauzima površinu od 510 kvadratnih metara je od veštačke trave. Svi posetioci mogu koristiti ovaj teren besplatno. Kompleks teniskih terena obuhvata 5 otvorenih zemljanih terena i halu u kojoj se nalaze 2 zatvorena terena sa tvrdom podlogom, koja je identična podlozi na terenima na kojima se igra otvoreno prvenstvo Amerike – US open. Na najlepšem delu Ade Ciganlije, udaljenom 4 km od centra Beograda nalazi se veliki golf teren, koji ima ukupnu površinu od 35 hektara. Teren raspolaže sa 9 polja, a sva polja u potpunosti zadovoljavaju svetske standarde. Kompleks obuhvata i golf vežbalište. Članovima golf kluba na raspolaganju je i klupska kuća. Na prostoru između staze za bicikliste i okruglog kupatila nalazi sa igralište za odbojku na pesku u okviru kog postoje dva terena izrađena po svim potrebnim standardima. Kod uprave kupališta postoji teren za mini golf. Takođe, na sportskim terenima i na kupalištu Ade Ciganlije organizuju se razne škole i akademije za koje vlada ogromno interesovanje. Prirodni ambijent parkova i travnjaka presecaju brojne pešačke i biciklističke staze sa najkvalitetnijom podlogom. Sa ovakvom ponudom sportskih sadržaja, Ada Ciganlija predstavlja najveći sportsko-rekreativni centar grada Beograda.

Za ljubitelje ribolova posebno je pogodna Ada Safari. Ovo prirodno jezero ima površinu od 6 hektara, a njegova prosečna dubina je 2 m. U njegovoj okolini nalazi se prelepa šuma, stara preko 100 godina. Što se ribljeg fonda tiče, najviše ima šarana, cverglana, amura, linjaka i babuške. Radi zaštite ribljeg fonda, ribolov je strogo kontrolisan, pa se manji primerci obavezno vraćaju u jezero, a ulovljeni kapitalni primerci od preko 5 kg mogu da se otkupe.

Od ostalih sadržaja koji privlače pažnju posetilaca treba pomenuti park za venčanja, jednini park ovakvog tipa u Srbiji. Takođe, na obalama Savskog jezera postoji i više moderno uređenih dečijih igrališta, sa svim rekvizitima i spravama neophodnim za zabavu dece. Za osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama obezbeđeni su toalet, parking, sve staze u parkovima su bez ivičnjaka, tako da je Ada Ciganlija jedini park u Beogradu u potpunosti prilagođen ljudima sa hendikepom.

Ada Ciganlija, naročito tokom leta, domaćin je brojnim kulturno-zabavnim manifestacijama. Na prostoru kod velikih tribina se organizuju brojni koncerti, pozorišne predstave, nastupi kulturno-umetničkih društava, književne večeri i brojni drugi sadržaji. Robinzonovo ostrvo je dečije igralište – pozorište na kom se tokom leta održavaju predstave sa sadržajem za decu.

Ugostiteljstvo je veoma razvijeno. Području Ade Ciganlije pripada preko 70 restorana izgrađenih u tzv. rustik-stilu, mnoštvo kafića i diskoteka koji nude nezaboravan noćni provod, zatim više desetina ugostiteljskih splavova i nekoliko stotina splavova za odmor, tj. kućica na vodi.

Ada Ciganlija ima uređen parking sa mestom za parkiranje 1.000 vozila, početkom 2012. godine otvoren je i novoizgrađeni Most na Adi, a marina za čamce smeštena je u Čukaričkom rukavcu. Od mesta gde se Sava uliva u Dunav do same Ade Ciganlije može se stići uređenom biciklističkom stazom. Sa Novog Beograda, tačnije od bloka 70, do ade tokom dana postoji organizovani prevoz čamcem, a tokom leta postoji više redovnih autobuskih linija GSP-a do poluostrva.